This project calls for a central hub of a NYC bike-share program, situated on a new pier off of Riverside Park between 72nd and 79th street on the west side of Manhattan.
The site is surrounded by lingering elements of its industrial past—ruined and rusting loading docks are scattered upon the water, while traces of the old railway are strewn upon the land. In a way, it is the environmental impact of these past industries which has mandated the necessity of a bike-share program.
The users of the station are inspired to understand the significance of the site—its layered history, its placement upon the waterfront, and its position on the periphery of Manhattan.
Just as the use of the park has developed with roots within the rich soil of its historic surroundings, so are the functions of the station anchored and burrowed within these layers. The layered landscape of the proposed bike station rolls like waves away from the city—expanding outwards as New Yorkers pour their spatial needs upon the periphery.

Studio: Design I | Critic: Bill Arbizu | Fall 2007

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Flash video (made in collaboration with Alex Cook and Daniella Zalcman) explores the rich historical development of the site. Examining both the site’s industrial past and the changing cycling community which it fosters, it emphasizes the interesting and often awkward overlap of new developments with the lingering layers of the past.
content/sitemap.jpg
Layered site map highlights land expansion, accessible bike routes (blue), and historical use.
content/model1.jpg
content/model2.jpg
content/sections.jpg
Model Sections
content/bikeshare.jpg
content/plans.jpg
Plans
content/retract.jpg
content/rainyday.jpg
In order to remain useful during inclement weather, the bicycle racks serve the secondary function of an enclosed space for stationary-bike riding. A retractable enclosure is lifted using the pedal-power of the rider, allowing the space to be converted instantaneously. When the user stops pedaling, the cover retracts and the bicycle becomes available once again.
content/renderingbikes.jpg
View from East End of Pier
content/sunsetperiphery.jpg
Whereas public piers often engage the waterfront by directing the user’s gaze outwards, the bike station encourages the user to look upon the city—causing him to recognize his position of periphery.